Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

1ος Διαγωνισμός - Καλή σχολική Χρονιά 2014-2015


Το παλαιοπωλείο θα είναι μαζί μας και αυτή τη σχολική χρονιά και ευχόμαστε να είναι μια δημιουργική και χωρίς πολλά προβλήματα χρονιά.

Σας ευχαριστούμε που στηρίζετε το παλαιοπωλείο για τέταρτη συνεχή χρονιά και για το λόγο αυτό σε συνεργασία με το Μαθηματικό - Συγγραφέα Γιώργο Μαυρίδη, το παλαιοπωλείο σας προσφέρει δωρεάν πέντε (5) βιβλία μαθηματικών κατεύθυνσης Γ λυκείου (1ος Τόμος). Θεωρώ τα βιβλία αυτά πολύ χρήσιμα και πολύ βοηθητικά τόσο για τους καθηγητές όσο και για τους μαθητές που συμμετέχουν και εφέτος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Ωστόσο προτείνονται και σε όσους έχουν μεράκι με τα μαθηματικά και την επίλυση ασκήσεων μιας και περιέχουν μεγάλη ποικιλία τόσο λυμένων όσο και άλυτων ασκήσεων. 

Λίγα λόγια για τα βιβλία!

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη μεθοδολογία και στην ανάπτυξη του σκεπτικού διότι κατά τον συγγραφέα είναι σημαντικό ο μαθητής να καταλαβαίνει όχι μόνο τι κάνουμε, αλλά κυρίως γιατί το κάνουμε. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αποφεύγει την κατηγοροποίηση των ασκήσεων (περιπτωσιολογία), η οποία –όπως πιστεύει ο ίδιος– δεν βοηθά τους μαθητές να μάθουν να σκέπτονται, αφού αδρανοποιεί τη σκέψη τους καθιστώντας ατροφικό το λογικό τους διάγραμμα. Το να προσπαθείς να βάλεις τα Μαθηματικά σε καλούπια είναι σαν να προσπαθείς να μετατρέψεις το άπειρο σε πεπερασμένο. Είναι κάτι χειρότερο από ανόητο και γελοίο. Είναι καθαρά ανέντιμο.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α΄ ΤΟΜΟΥ 

Πρόλογος     
Μιγαδικοί αριθμοί ......................................................................................11    
Λυμένα θέματα ..........................................................................................13    
Προτεινόμενα θέματα ...............................................................................113   
Διαγωνίσματα ..........................................................................................141    
Όριο – Συνέχεια συνάρτησης .....................................................................151   
Λυμένα θέματα .........................................................................................153   
Προτεινόμενα θέματα ................................................................................347   
Διαγωνίσματα ...........................................................................................391    
Διαφορικός Λογισμός (Α΄ Μέρος) ..............................................................401   
Λυμένα θέματα .........................................................................................403   
Προτεινόμενα θέματα ................................................................................477   
Διαγωνίσματα ...........................................................................................501    
Απαντήσεις ...............................................................................................507    
Βιβλιογραφία ............................................................................................569


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα!

Ο Γιώργος Μαυρίδης εδρεύει και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο "Μαυρίδη" στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι καθηγητής Μαθηματικών και διδάσκει στο Κολέγιο "Anatolia High School" της Θεσσαλονίκης.


Λίγα λόγια για το Διαγωνισμό!

Δικαίωμα στο διαγωνισμό έχουν όλοι ανεξαρτήτως αν είναι μέλη ή μη του παλαιοπωλείου.

Ο διαγωνισμός ξεκινάει σήμερα στις 28/08/2014 και έχετε δικαίωμα συμμετοχής έως και τις 28/09/2014 (δόθηκε παράταση). Έπειτα θα ακολουθήσει κλήρωση και τα ονόματα των νικητών θα δημοσιευθούν στην παρούσα ανάρτηση η οποία θα βρίσκεται σταθερά στη δεξιά στήλη του παλαιοπωλείου. Συνεπώς να επισκεφτείτε ξανά το χώρο αυτό!  

Για να συμμετάσχετε αρκεί να στείλετε ένα σχόλιο ("Δημοσίευση σχολίου" στο τέλος της ανάρτησης) με ένα όνομα  (ή nickname) που να χαρακτηρίζει αν κληρωθείτε ότι αφορά εσάς, την πόλη που κατοικείτε (αν είστε από Αθήνα, δηλώνετε και τη συνοικία)  και την ιδιότητά σας (π.χ μαθητής (και σε ποια τάξη) - καθηγητής - κ.λ.π.....). Για παράδειγμα: Είμαι μαθηματικός με λένε  Χρήστο Κανάβη κατοικώ στον Κορυδαλλό και δηλώνω συμμετοχή στο διαγωνισμό. 

Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να στείλετε σχόλιο μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση ckanavis@gmail.com ή ακόμα και μπορείτε να γράψετε στη ζωντανή συνομιλία (chat) που βρίσκεται στο τέλος της δημοσίευσης.

Θα μου επιτρέψετε ανάλογα και με τις συμμετοχές φυσικά, να δώσουμε μία μικρή προτεραιότητα στους μαθητές που παρακολουθούν το παλαιοπωλείο. Οπότε ίσως γίνουν δύο κληρώσεις μία για μαθητές που θα μοιραστούν τα τρία (3) βιβλία και μία για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες που θα μοιραστούν τα άλλα δύο (2). 

Μετά τη κλήρωση θα αναρτηθούν τα ονόματα των νικητών οι οποίοι θα πρέπει να στείλουν στο email: ckanavis@gmail.com τα στοιχεία τους (Ονοματεπώνυμο - Διεύθυνση Κατοικίας) για να τους σταλούν ταχυδρομικά τα βιβλία χωρίς φυσικά κανένα κόστος συμμετοχής και έξοδα αποστολής. Θα γίνει σχετική ενημέρωση με νέα ανανεωμένη ανάρτηση.   

Τέλος να ευχαριστήσω το Γιώργο Μαυρίδη για την προσφορά του αυτή, η οποία ελπίζω να παροτρύνει και άλλους συγγραφείς να κάνουν το ίδιο.  



Δείτε και ένα δείγμα από τον Α τόμο, από την ενότητα των μιγαδικών!





Blog Widget by LinkWithin

15 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους και καλή σχολική χρονιά!
    Είμαι μαθηματικός, το όνομά μου είναι Μυρσίνη Δήμου και κατοικώ στο Περιστέρι.
    Θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω στον παραπάνω Διαγωνισμό γιατί ένα καλό βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη των καθηγητών και των μαθητών φυσικά.
    Καλή επιτυχία σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με λένε Στέλιο Στεργίου είμαι μαθητής κατοικώ στη Λαμία και θέλω να συμμετέχω στο διαγωνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλο το Παλαιοπωλείο! Με λένε Κόλλα Αντώνη, είμαι μαθηματικός και κατοικώ στην Αθήνα, στο δήμο Αγίων Αναργύρων. Θα ήθελα να συμμετάσχω στον παραπάνω διαγωνισμό, γιατί με πίεσε η φίλη μου Ε.Κ. και προκειμένου να μην ακούω τη γκρίνια της. Αλλά κι επίσης, γιατί ένα καλό βιβλίο ήταν πάντα για μένα το ομορφότερο δώρο! Όμως προτεραιότητα πάντα στους μαθητές!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα σας και καλή σχολικη χρονιά!!!
    Θα ήθελα να συμμετέχω στον διαγωνισμό, γιατί ένα καλό βιβλίο είναι ίσως το πιο χρήσιμο δώρο σε έναν καθηγητή για τους μαθητές του.
    Καλη επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λεγομαι Καππος Αντώνης είμαι Μαθηματικος και κατοικω στη Λαμπρινη Θελω να παρω μερος στο διαγωνισμο σας Καλη τυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λεγομαι Γιαννης Καππος είμαι μαθητης κατοικω στη Λαμπρινη και θελω να συμετεχω στο διαγωνισμο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλώνω συμμετοχή στο διαγωνισμό κι εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε καθηγητές και μαθητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας.ονομαζομαι κανακη γεωργια και ειμαι απο θεσσαλονικη.εχω γιο εφετος στη γ λυκειου και θα ηθελα να συμμετεχω στο διαγωνισμο σας.ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΑΛΛΙΟΣ ΤΑΣΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site! Ονομάζομαι Μουχτάρης Γιώργος, είμαι από τα Γιαννιτσά, εργάζομαι ως μαθηματικός και θα ήθελα να δηλώσω συμμετοχή στον διαγωνισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σας και καλή σχολική χρονιά! Ονομάζομαι Χρήστος Ζαχαράκης, είμαι Μαθηματικός και διαμένω στο Βόλο. Θα ήθελα να συμμετάσχω στον διαγωνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαίρετε :)

    Είμαι μαθητής της Γ' Λυκείου, γράφω με το ψευδώνυμο The Nick, κατοικώ στη Θεσσαλονίκη και δηλώνω συμμετοχή στο διαγωνισμό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα..!! Ονομαζομαι Γιωργος, ειμαι μαθητης της Γ λυκειου ,μενω στον πειραια και θα ηθελα να δηλωσω συμμετοχη στο διαγωνισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα, το ονομα μου ειναι Συραίνα και κατοικω στη Σκιαθο. Θελω να δηλωσω συμμετοχη στον διαγωνισμο καθως ειμαι μαθητρια της τριτης λυκειου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπερα,ειμαι ο Ευθυμης απο την Ανοιξη Αττικης,ειμαι μαθητης της Γ λυκειου και θελω να συμμετεχω στον διαγωνισμο..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή